Danmark er verdensmestre i HIV

Forebyggelseschef for Aids-Fondet, Thomas Hübertz, er tilfreds med den positivt udvikling man oplever i Danmark. Foto: Pelle Taus Kruse.

Selvom Danmark har fået skovlen under den dødelige virus, er der fortsat store udfordringer med bekæmpelsen af den i verdens mest udsatte lande.

Af: Pelle Taus Kruse

2022. Efter mere end fyrre års kamp har Danmark endelig fået bugt med den berygtede virus hiv. Indsatsen har været stor, og Danmark har i perioder siden 2001 været med i et internationalt samarbejde om at skabe en Hiv-vaccine.

Dags dato er der – ifølge Aids-Fondet – omkring 6600 mennesker, som lever med hiv i Danmark. Over de seneste år er der sket et markant fald i antallet af ny-diagnosticerede personer med virusset, og Aids-Fondet anslår, at Danmark derfor vil være blandt de første lande uden nye tilfælde. hiv-kurven er altså knækket.

Spørger man Thomas Hübertz, Forebyggelseschef ved Aids-Fondet, er Danmark faktisk verdensmestre:

”Behandlingen i Danmark er gratis, og vi er faktisk verdensmestre i både at finde mennesker, der lever med HIV og til at få dem behandlet. Vi gør det rigtigt godt.”

Kampen er ikke slut

Trods den positive udvikling i Danmark halter store dele af verden – særligt Afrika – efter. Ifølge Statens Serum Institut er der på verdensplan omkring 38 millioner mennesker, som lever med hiv – 60% af disse er lokaliseret i afrikanske lande. Man anslår, at 10 millioner fortsat ikke er under behandling. I 2020 var der desuden cirka 1,5 millioner nye smittede, og samme år døde lige under 700.000 mennesker af hiv-relaterede sygdomme.

Hiv hærger altså fortsat, og Thomas Hübertz er heller i tvivl om, at der fremtidigt skal gøres yderligere for at bekæmpe virusset internationalt. Han hæfter sig dog ved, at det kan være et problem, at det særligt er Afrika, som er udsat:

”Det er ikke sådan, at vi på verdensplan ikke har råd til at bekæmpe hiv og Aids. Det kræver politisk vilje, og vi så med Coronavirus, at når der er tale om en verdensomspændende pandemi, så er der ingen grænser for, hvor mange penge, der bruges – små to år efter stod man med en vaccine. Når det rammer tredjeverdenslande, har det ikke samme, store politiske interesse, og så bliver det ikke prioriteret i samme grad. Fremtidigt skal der bruges flere ressourcer.”  

Forebyggelseschef for Aids-Fondet, Thomas Hübertz, forholdes til, hvorvidt der fremtidigt skal bruges flere ressourcer på bekæmpelsen af hiv og aids i tredjeverdenslande.