En dag på Dokken

Ved Aarhus Havn ligger kulturhuset Dokk1. Udover at huse Europas største automatiske p-anlæg med 1000 underjordiske parkeringspladser, bydes der dagligt velkommen til en masse aktivitet og arrangementer for mennesker i alle dets afskygninger.
Der er klapsalver. Som solstråler på en sommerdag spreder de sig rundt i hver en afkrog. Morgenen starter ellers roligt. Folk støder til. Langsomt, men konsistent. Den rolige formiddagsstemning brydes først over middag, hvor de studerende for alvor overtager. Her er der computere, vandflasker og en interagerende summen over alt.
Pludseligt overdøves alt og enhver af en markant rungen. Nytilkomne kigger forvirret rundt, imens stamgæster uforstyrret fortsætter deres gøremål. En ung studerende løfter med ild i øjnene blikket fra computerskærmen og siger: ”Det var dog irriterende, at lyden skal være så høj, når man læser” til sin veninde, der på bedste manér undlader at svare og i stedet trækker lidt på skuldrene.
Som eftermiddagen lakker mod enden, falder tempoet igen. Rulletrapper og udgange fyldes af trætte forældreøjne med grædende unger på slæb. Kun de mest koncentrerede studerende sidder tilbage. Helst alene. I takt med lukketid falder både lydniveau og menneskemængde kontinuerligt.
Hvad er Dokken?
Den toneangivende rungen lyder igen. Det er den såkaldte fødselsklokke. Den ringer, når nybagte forældre i Aarhus vælger at annoncere deres nyfødte gennem en app – en mulighed som blev lanceret i 2015.
Fødselsklokken er bare ét af de aktiver, som Dokken – eller Dokk1, som det også hedder – indeholder. Foruden den finder man, fordelt på i alt 60.000 kvadratmeter, Aarhus Hovedbibliotek, Aarhus Stadsarkiv og Borgerservice samt andre, mindre kulturelle arbejdspladser. Bygningen blev indviet i 2015 og er opført i et samarbejde mellem Aarhus Kommune og foreningen Realdania.
Det egentlige navn – Dokk1 – er ikke tilfældigt. Det blev valgt på baggrund af en åben navnekonkurrence i 2012, som havde en række faste kriterier. Det genkendelige 1-tal er valgt for at gøre navnet synligt, også i en international sammenhæng.
Netop det internationale er et af Dokkens omdrejningspunkter. 1-tallet er nemlig også en reference til aktivitetshuset Globus1 i Gellerup. Der trækkes derved tråde med internationalt udsyn på tværs af den aarhusianske geografi, kvarterer og befolkningsgrupper. Det skal være med til at understrege, at Dokken er for alle, og at man i dette kulturhus har et bredt, internationalt udsyn.
Plads til alle
Kulturhuset slår sig op på at række ud i verden på tværs af grænser. Der er ikke højt til loftet for sjov. Der er plads til diversitet. Netop dét afspejler sig denne onsdag. De mange kvadratmeter rummer alt fra legende børn og mødregrupper til fokuserede studerende og bogorme fordelt i et bredt spektrum af etniciteter. Det er tydeligt, at alle er og føler sig velkomne.
Idet en yngre, handicappet pige med proteser om begge underben og et nervøst blik spankulerer forbi menneskemængden, kigges der fra en række tyngede anerkendende og smilende op. Det spreder sig. Det smitter af. Der er ingen sure miner at spore.
I børneafdelingen spiller en flok indskolingsbørn virtuel fodbold, som var det en kamp til sidste mål i skolegården. Få meter derfra lurer fremtiden. Udskolingspiger gør sig til overfor en mindre flok jævnaldrende drenge, som med bredtsiddende frontallapper uforstyrret marcherer lige forbi.

Fuldt program
Klapsalverne fortsætter hen over middag og ud på eftermiddagen. De er ikke uprovokerede. Tværtimod. De skyldes nogle af de arrangementer, som dagligt finder sted på Dokken. De afholdes løbende i samarbejde med ansatte af ”huset” og forskellige, udefrakommende partnere. Alene i dag tæller programmet 12 arrangementer og/eller aktiviteter.
Er man presset med skoleopgaver og umulige afleveringer, er der basis for at besøge Dokkens studiecafé. Den er initieret af frivillige fra Red Barnet Ungdom, som selv sidder klar til gratis at hjælpe unge i aldersgruppen 14-18 år – uanset hvilket fag besværlighederne måtte dreje sig om.
Mulighederne er mange. Selv retslige vanskeligheder kan der tages hånd om. Dyre råd kan altså også være billige. Der tilbydes nemlig gratis retshjælp, så man ikke selv skal finde rundt i paragraf-junglen. Alle privatpersoner er velkomne, ligegyldigt om man er blevet snydt af sin udlejer eller er kommet til skade på sit arbejde.
”Lucky Luke”
At der dagligt afholdes arrangementer, går ikke ubemærket hen. ”Der er sgu bogudsalg i dag”, fortæller en ung mand begejstret sin studiemakker, imens han er halvvejs ude af vagten.
I mellemtiden fortsætter de øvrige aktiviteter ufortrødent. Det ene overtager det andet. En håndfuld piger med svagt trippende skosåler afventer, at ”Maker-Lab” slår dørene op til en verden med 3D-print og laserskårne objekter. Det trækker ud. Bag glasdørene står dagens undervisere med rynkede pander og tilser én af ”labets” maskiner. ”Satans. Vi kan ikke engang skyde skylden på praktikanterne længere”, lyder det, da de indser, at den ikke kommer til at virke i dag.
Den forduftede studiemakker kommer stormende tilbage fra bogudsalg. ”Der var fangst”, udbryder han – og hvilken én. ”Det er crazy det her”, fortsætter han. Et originalt første oplag af den japanske tegneserie Dragon Balls bind 12. Endda til en ”cut price deal”. Smilet er ikke til at fjerne. Han begiver sig øjeblikkeligt ud i at læse bogen, som var han tilbage i de tidlige teenageår. Den slippes først, da han og makkeren, nogle timer senere, pakker deres ting og forsvinder ud i vintermørket.